מרוויחים בקופות גמל?
רווחים והפסדים בקופות גמל לאורך שנים
רוב הציבור אשר חוסך לפנסיה הפסיד בשנת 2022 דבר שלמד כאשר קיבל את הדוחות של השנה שעברה של קרנות הפנסיה וקופות הגמל. ההפסדים בשנה החולפת בקרנות הפנסיה וקופות הגמל הם תוצאה של העובדה שחלק גדול של הכספים המופקדים בתוכניות פנסיוניות מושקעים בשוק ההון זה שמרבית המדדים בו ירדו בשנת 2022. לראות את הקיטון בהיקף הכספים שלנו עקב ההפסדים חורה לנו כחוסכים ולכן דווקא כעת חשוב לזכור שההשקעה במכשירים לפנסיה הם תוכניות חיסכון המנוהלות לטווח ארוך ולכן יש לבחון את הרווחים וההפסדים לאורך זמן.
מאז שמדינת ישראל הפסיקה להבטיח תשואה לחוסכים במכשירים פנסיונים כאשר החליטה על הפסקת הנפקת אגרות חוב מיועדות לקופות גמל, מפרסמת רשות שוק ההון באתר האינטרנט של משרד האוצר את התוצאות של קופות הגמל, את הרווחים והפסדים של קופות הגמל. במסגרת ה"גמל נט" ניתן מידע רב על הרווחים וההפסדים של כל קופות הגמל ומסלולי ההשקעה המנוהלים במסגרתם, כפי שהושגו מאז שנת 1999.
כלומר, מידע רב על הרווחים של קופות הגמל זמין לציבור. שקיפות מקסימלית של תוצאות קופות הגמל לאורך זמן.
לאורך למעלה משני עשורים התרחשו אירועים רבים בעולם בכלל ובישראל בפרט כאלה שהיה בהם כדי להשפיע על הבורסות ופועל יוצא על הרווחים של קופות הגמל. היו אירועים כלכלים בעולם ובישראל, לצד אירועים מדיניים וביטחוניים בישראל ואפילו משבר בריאותי כלל עולמי אשר לכולם הייתה השפעה על הבורסות בעולם וגם בישראל, לעיתים השפעה חיובית ולפעמים השפעה לשלילה.
דווקא לאחר שנה כמו זו שחלפה, בה כולנו חווינו הפסדים יש להתייחס להיסטוריה:
אדם אשר חסך בקופות גמל, בשנים 1999-2022, השיג בממוצע רווחים מצטברים בשיעור 305.6%, שהיא רווח שנתי ממוצע בשיעור של 6.01%.
לאורך 24 שנים, השיגו קופות הגמל רווחים ב- 19 שנים ואילו הפסדים שנתיים היו רק ב- 5 שנים.
תשואה ממוצעת שנתית בקופות גמל
בכל אחת מן השנים בהן היו הפסדים הושמעו בדיעבד הסברים מקוריים ומגוונים.
בשנת 2002 הייתה ברחבי המדינה מתיחות ביטחונית, לעיתים קרובות היו פיגועי התאבדות, מחבלים התאבדו במסעדות הומות אדם, באוטובוסים ובכלל במקומות בם שהו אזרחים רבים. בתגובה צה"ל פתח במבצע צבאי "חומת מגן". המשק המקומי חווה האטה כלכלית, עסקים נסגרו והבורסה ירדה. קופות הגמל מפסידות בממוצע בשיעור של 0.8%.
בשנת 2007 התחולל בארה"ב "משבר הסאב פריים", הכינוי שניתן למגמה שהתפתחה אז, קשיים בפירעון אגרות חוב המגובות במשכנתאות. המשבר הכלכלי שהחל בשוק המשכנתאות התגלגל למשבר כלכלי חריף שהגיע לשיאו בחודש ספטמבר 2008 בעת שסוכנויות המשכנתאות הגדולות בארה"ב הולאמו ובנק ההשקעות, אשר היה הרביעי בגודלו אז, ליהמן ברדרס, הודיע על פשיטת רגל. שרשרת של קריסות כלכליות אשר באו בעקבות זאת גרמו להפסדים גדולים בבורסות בארה"ב. הפסדים אלו התפשטו גם ליבשות הסמוכות, אסיה ולאירופה. המשבר הפיננסי העולמי לצד המצב הבטחוני המתוח בישראל, אשר הוביל למבצע "עופרת יצוקה" ברצועת עזה, הביאו לירידות חדות בשווקי ההון בעולם ובישראל. התוכניות הפנסיוניות רשמו הפסדים משמעותיים בחודשים ספטמבר – נובמבר 2008 הפסדים של 5.52%, 7.81% ו- 2.23% בהתאמה ובסיכומה של שנת 2008 רשמו קופות הגמל את ההפסדים הגדולים ביותר שהיו נחלת החוסכים עד אז, הפסד ממוצע של 17.86%.
שנת 2011 התאפיינה במהפכות בעולם הערבי, שרשרת אירועים שזכתה לכינוי "האביב הערבי". במקביל בישראל התפרצה מחאה עממית כנגד יוקר המחייה אשר זכתה לכינוי "מחאת הקוטג'". התוצאה, קופות הגמל הפסידו בממוצע 3%.
כאשר אנו בוחנים את הרווחים וההפסדים לאורך שנים ניתן גם ללמוד מה התרחש בשנים שבאו לאחר שקופות הגמל הפסידו בשנה מסוימת.
ראוי לבחון מה היה מצב החוסכים, המצב שלנו כולנו לאחר הפסדים בשנה מסוימת בקופות גמל ? מה קרה לרוב הציבור שלא מיהר לקבל החלטות בקשר לכספים שלו בתוכניות פנסיוניות ? האם הסבלנות של החוסכים השתלמה בטווח ארוך ?
לאחר הפסדים של 0.8% בממוצע בשנת 2002 השיגו קופות הגמל בשנת 2003 רווחים בשיעור ממוצע של 16.67%.
לאחר הפסדים חריגים, חריפים בעוצמתם בשיעור של 17.86% בשנת 2008 השיגו קופות הגמל רווחים חסרי תקדים בשנה שבאה אחריה, רווחי שיא אשר לא נשברו מאז, 28.36%.
לאחר הפסדים בשנת 2011 של כ- 3% הניבו קופות הגמל רווחים של 10% בשנה שבאה אחריה וגם לאחר הירידות בשנת 2018 בשיעור של 1% תיקנו קופות הגמל והשיגו רווחים של 11.4% לחוסכים בשנת 2019.
גם בשנת 2020, "שנת הקורונה" בה בחודשים מרץ – אפריל היו הפסדים גדולים הרוויחו בסופו של דבר קופות הגמל ובסיכום שנתי הרוויחו החוסכים בממוצע כ- 4.3% ובשנה שבאה אחריה, שנת 2021 השיגה לחוסכים רווחים של 12% בממוצע.
זאת אומרת ההיסטוריה מלמדת שלאחר כל שנה בה קופות הגמל הפסידו כספים הן השיגו בשנה שלאחריה רווחים גדולים אפילו יותר דבר שבלט אפילו לאחר הפסדי שיא בשנת 2008 כבר בשנה שלאחריה, השיגו הקופות רווחי שיא. רובו הגדול של הציבור מגלה אחראיות בכל הקשור לכספים שהוא חוסך לפנסיה, לכספים שהוא צובר בקרנות פנסיה ובקופות גמל. מרבית הציבור מתייחס לחיסכון לפנסיה, בצדק, כחיסכון לטווח ארוך טווח ולכן אין נוקט בפעולות קיצוניות בטווח הקצר והעובדות, כפי שבאות לידי ביטוי בתוצאות שהושגו לאורך זמן, מלמדות שטוב שכך.
לאחר השליש הראשון של 2023 שאומנם היה חיובי ביותר, עדיין מוקדם לסכם את השנה או לצפות באיזו תוצאה תסתיים השנה אבל תוצאות העבר מלמדות שהאחראיות והסבלנות שהפגין מרבית ציבור החוסכים במשברים הקודמים השתלמה בסופו של דבר והוכיחו את עצמם. אלו מבין החוסכים אשר לא קיבלו החלטות ופעלו מתוך לחץ בכל הקשור לחיסכון הפנסיוני, נהנו מכך לאורך זמן.
איציק אסטרייכר – אסטרייכר סוכנות לביטוח פנסיוני בע"מ